Trikey
Image default
Recreation / Motorcycles

Hippe motorkleding met optimale bescherming

Of het nu in de stad is of op het platteland: Beschermende Harley Davidson kleding is van vitaal belang voor motorrijders. Hier vindt je de belangrijkste tips voor beschermende Harley Davidson kleding. Het is het niet waard om te besparen: een goede basisuitrusting kost ongeveer 1.000 euro.

Voor velen betekent motorrijden een gevoel van vrijheid. De kans op een ongeval is echter zeven keer zo groot als bij het besturen van een auto. Alleen al om deze reden is het de moeite waard om aandacht te besteden aan de kwaliteit van je apparatuur. Een must zijn: Helm, handschoenen, speciale laarzen en niergordel.

Helm

In de EU is de motorhelm verplicht. De beste bescherming wordt geboden door zogenaamde integrale helmen, die zowel met kinbescherming als vizier zijn uitgerust. De helm moet met één hand geopend kunnen worden en optimaal op de eigen hoofdvorm passen. Verwisselbare en wasbare helmkussens zijn praktisch. Na een val moet de helm worden vervangen.

Handschoenen

Omdat de handen meestal het eerst de grond raken in een reflexachtige val, zijn versterkte of leren handschoenen de moeite waard. Deze moeten zo slijtvast mogelijk zijn, omdat de handen bij een ongeval meestal bijzonder hardnekkig zijn. Een stabiele staaf aan de pols is ook belangrijk. Het is beter om iets smallere vingers te gebruiken dan te brede en te lange vingers. De handschoenen worden meestal iets breder als ze gedragen worden.

Laarzen

Cowboylaarzen zijn beter dan slippers, maar kijk uit: Alleen speciale motorlaarzen met hoge assen en versterkingen bieden de juiste bescherming. Goede schoenen zijn erg belangrijk, anders kunnen ongelukken slechte gevolgen hebben – bijvoorbeeld als de motorfiets op het been valt.

Het risico op letsel bij ongevallen met motorfietsen is het grootst bij de onderbenen. Idealiter worden de schoenen rechtstreeks aan de beschermers van de motorbroek bevestigd. Korte laarzen die niet over de enkels reiken, bieden aanzienlijk minder bescherming en worden niet aanbevolen.

Harley Davidson kleding: Jas en broek

Harley Davidson kleding is ontworpen om het lichaam te beschermen tegen een val en om te voorkomen dat het lichaam afkoelt in de luchtstroom. De meeste motorjassen en broeken zijn gemaakt van leer of slijtvast textiel. Leder biedt de beste bescherming tegen schuren en zitten, textielkleding een hoger draagcomfort en een betere bescherming tegen vocht.

Een veel voorkomende textielstof voor beschermende kleding is Cordura 500, een nylonvezel die soms wordt versterkt met zeer scheurvaste Kevlar. Goede beschermende kleding heeft beschermers op schouders, ellebogen, onderarmen, knieën en scheenbenen.

Het meest ideale is een motorpak, d.w.z. een jas en broek uit één stuk zonder naden. In een aparte jas en broek moeten beide delen door middel van een rits met elkaar verbonden zijn, zodat ze bij een val niet uitglijden. Naden zijn een zwak punt in een val: zogenaamde beschermende naden zijn te verkiezen boven gewone naden die los kunnen komen in een val.

Niergordel

Een niergordel verwarmt en beschermt. Bovendien worden de organen in de buik samengeperst, wat het risico op letsel vermindert. De niergordel is ook verkrijgbaar in combinatie met een rugbeschermer. Deze bescherming is te verkiezen boven een rugbeschermer die in het jack is ingebouwd, omdat het tot aan het stuitje bescherming biedt.

Beschermvest

In plaats van het dragen van een combinatie met geïntegreerde beschermers, is er ook de mogelijkheid om een protectorvest te gebruiken. Deze wordt dicht tegen het lichaam gedragen en met klittenband of riemen vastgemaakt. Dit betekent dat oudere beschermende kleding ook zonder beschermers kan worden opgewaardeerd.

Een protectorvest is zinvol, vooral voor textiel beschermende kleding die gemakkelijker glijdt dan leer. Toch moet je voorzichtig zijn met het dragen van kleding met slijtvaste stoffen erbovenop. Naast vesten zijn er ook onderbroeken met beschermers.